Один плюс один – більше двох

 

26–28 січня у Києві, у виставковому центрі «Chamber Plaza», відбувся Перший міжнародний конгрес «Органічна Україна 2017». Гідно представлене на ньому було і наше підприємство.
Міжнародний конгрес «Органічна Україна 2017» зібрав на своїх майданчиках понад 450 учасників з дев’яти країн – керівників аграрних, переробних і торгівельних підприємств, фермерів, науковців, представників органів влади та громадських організацій. Під час цього потужного форуму відбулося шість тематичних конференцій, прозвучали виступи, лекції, презентації понад 70 доповідачів. Учасники конгресу також змогли познайомитися з не досить відомим ще в нашій країні напрямком природного землеробства – біодинамічним, який представив швейцарський фахівець у цій царині Морріс Мейєр, і побувати на екскурсії на одній з органічних ферм Київщини. 
У рамках конференції пройшла і виставка органічної продукції. Про популярність органічних продуктів у мешканців української столиці говорить вже те, що на виставці побувало понад 3000 відвідувачів. Для споживачів були організовані дегустації представленої продукції, а також лекції, на яких вони могли дізнатися про те, чим органічна продукція відрізняється від звичайної, як її виробляють, навіщо її купувати.  
На відкритті Конгресу виступили Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Віктор Шуткевич, президент громадської спілки «Органічна Україна» Олена Березовська.
– Органічне виробництво розвивається шаленими темпами, але ми прагнемо, щоб цей процес був більш системним і значно помітнішим усередині країни й поза її межами, – сказав Тарас Кутовий. – Ця галузь одна із найдинамічніших. За п’ять років у нас приріст 90%. Тому ми розробили «органічний» законопроект, який вже підтримав Кабінет Міністрів.
Велику допомогу у розвитку органічного сільського господарства в Україні надає уряд Швейцарії. Вже 15 років у нашій країні діє відповідна програма. Тож багато в органічній галузі зроблено завдяки саме співробітництву з цією країною, методичній, організаційній підтримці з її боку. Учасники конференції раді були дізнатися, що це співробітництво триватиме.
– Уряд Швейцарії ухвалив рішення продовжити цю підтримку до 2018 року в таких напрямках як створення ринку органічної продукції в Україні та підтримка діючого органу сертифікації, – повідомив  заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Віктор Шуткевич. – Ми також вітаємо кроки Міністерства аграрної політики та продовольства України у цьому секторі та готові долучитися до них. Сьогодні існують всі передумови для подальшого зростання органічного сільського господарства України на внутрішньому ринку, а також закріплення України як надійного партнера на зовнішніх ринках органічної продукції.
Важливу для учасників органічного ринку інформацію надала заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова. Вона розповіла про регуляторну політику міністерства в галузі розвитку органічного виробництва, окресливши основні вимоги до обігу та маркування органічної продукції, переваги нового галузевого законопроекту. Вона відзначила, зокрема, що в рамках державної підтримки органічного виробництва у фермерів вже є можливість отримати фінансову підтримку на конкурсних засадах на поворотній основі для проведення сертифікації виробництва органічної продукції (сировини). При цьому за рівних умов фермерські господарства, які подали заяву про перехід на виробництво органічної продукції (сировини), мають перевагу над іншими фермерськими господарствами. Отже, для тих, хто хоче виробляти органічне, зараз слушний момент, щоб на старті свого проекту отримати кошти за цією програмою.
Прозвучали на конгресі й цифри, які підтверджують стрімкий темп розвитку органічного сектору в нашій країні. Так, за даними директора сертифікаційного органу «Органік Стандарт» Сергія Галашевського, в його переліку вже понад 400 операторів органічного ринку. Сертифікаційному органу доводиться розширювати штат своїх інспекторів, щоб задовольнити попит з боку нових підприємств, які починають органічне виробництво. Загалом в Україні зараз органічне сільське господарство ведеться на 410 550 га землі. Порівняно з 2010 роком, цей показник зріс на 35%. Середньостроковим планом пріоритетних дій Уряду до 2020 року передбачається вже до кінця 2017 року збільшення цих площ ще на 10%, до 450 тис. га.
Активна робота під час конгресу йшла на кількох сесіях, що проходили паралельно. На одній із них обговорювалися питання виробництва органічної продукції та її якості. Цікаву доповідь тут зробив генеральний директор ПП «Агроекологія» Гліб Лук’яненко. Гліб Віталійович плідно розвиває тему кооперації. Перші такі спільні проекти почав втілювати засновник підприємства Семен Свиридонович Антонець. Вони стосуються співпраці з представниками науки в галузі створення нової техніки для органічного виробництва. Гліб Віталійович започаткував кілька спільних проектів із переробними й торгівельними підприємствами. Своїм досвідом він поділився з колегами, представивши доповідь «Кооперація в органічній сфері, на прикладі ПП «Агроекологія». 
Генеральний директор «Агроекології» насамперед зупинився на тих обмеженнях, з якими вимушені стикатися органічні виробники. Серед них – лімітовані фінансові можливості, дефіцит кваліфікованих кадрів, складнощі, які виникають під час пошуку та спілкування з потенційними іноземними партнерами, низька конкурентоспроможність на ринку малих товарних партій, великий час повернення інвестицій при залученні нових земельних ділянок, слабкий рівень маркетингу, непрозора конкуренція на земельному ринку. Ці обмеження можуть призводити до уповільнення темпів розвитку, застосування застарілих технологій, сортів рослин, зниження якості продукції, втрати конкурентоспроможності на земельному ринку, вимушеного продажу продукції посередникам за зниженою ціною, і як результат – до недоотримання прибутку. 
Є кілька шляхів подолання згаданих обмежень. Проте, Гліб Віталійович особливо акцентував на одному з них: створенні продукції з доданою вартістю. Та, якщо для одного підприємства, особливо – невеликого, створення такої продукції пов’язане з додатковими затратами фінансів, часу, пошуком відповідних спеціалістів тощо, то співпраця кількох підприємств, тобто, кооперація, дозволяє це робити без зайвих зусиль і з вигодою для кожного з них. При цьому кооперація дає наступні переваги: можливість формування великих партій продукції, вихід на експортні ринки, виробництво продукту з максимальною доданою вартістю, підвищення контролю якості та гарантій безпечності продукту, залучення передових технологій та найкращих фахівців тощо. 
Щоб запустити такий спільний проект, необхідна, насамперед, людина, яка стане його ініціатором (координатором), спільні цінності учасників співпраці, взаємна довіра та повага між ними, чітке усвідомлення вигоди кожного учасника, зосередженість на основних процесах своєї частини співпраці, зацікавленість у високому кінцевому результаті для всіх партнерів. За словами Гліба Лук’яненка, кооперація розвиває нову парадигму економічного мислення. Якщо зазвичай виробники дивляться одне на одного як на конкурентів, то в даному випадку вони стають союзниками. Відповідно, суперництво за формулою «виграв – програв» перетворюється на співпрацю за формулою «виграв – виграв». При цьому партнери сприяють розвитку бізнесу одне одного. Зрештою, проявляється синергічний ефект, коли результат перевершує вкладені зусилля й ресурси.
– Це той випадок, коли один додати один – буде більше двох, – стверджує Гліб Віталійович.
Доповідач навів ряд прикладів успішної співпраці, які реалізує ПП «Агроекологія». Це й виробництво високоякісної яловичини абердин-ангуської худоби, де спільно з м’ясокомбінатом та елітним магазином реалізований весь ланцюг від вирощування бичків на фермі до продажу продукції кінцевому споживачеві. Це й подібні проекти з виробництва хлібобулочних виробів, граноли, копченостей, круп, меду. Розповів керівник підприємства і про співпрацю з наукою, що триває. Тож усі принципи, про які говорив Гліб Лук’яненко в своїй доповіді, відпрацьовуються на практиці, і їх ефективність уже доведено. Отже, ПП «Агроекологія» відкрите для взаємовигідного партнерства.
Слід зазначити, що наше підприємство одним із перших в Україні почало працювати на засадах кооперації в органічному секторі. Отже, новаторський підхід, що протягом багатьох років вирізняє «Агроекологію» та її керівників, спрацював і цього разу. Тому й колеги, що були присутні на конгресі, із цікавістю сприйняли інформацію, надану генеральним директором підприємства.     
…Швидко пролетіли три дні органічного форуму. Кожному з учасників вони принесли щось своє – знання, знайомства, партнерські стосунки. А головне – бачення процесів, що відбуваються зараз в органічному секторі України та світу, розуміння напрямку, в якому необхідно рухатися далі.
– Цей Конгрес є поєднанням різних форматів для повного розуміння стану органічного ринку, – висловила загальну думку президент громадської спілки «Органічна Україна» Олена Березовська. – Тут гармонійно співіснують різні формати, теми, інтереси – це віддзеркалення нинішнього стану органічного руху в Україні. Запит на органічну продукцію невпинно зростає, дрібні й великі фермери долучаються до органічного сектору – все відбувається, змінюється дуже-дуже швидко.
Що ж, «Агроекологія» йде в ногу з цими змінами, навіть більше – надихає інших переходити на органічні рейки, брати участь у органічному виробництві, розвивати партнерські стосунки. І все це – частина великої роботи для поліпшення життя людей, яка триває й знаходить все більше прихильників у нашій країні.
Олександр Фесенко, економіст

26–28 січня у Києві, у виставковому центрі «Chamber Plaza», відбувся Перший міжнародний конгрес «Органічна Україна 2017». Гідно представлене на ньому було і наше підприємство.

Міжнародний конгрес «Органічна Україна 2017» зібрав на своїх майданчиках понад 450 учасників з дев’яти країн – керівників аграрних, переробних і торгівельних підприємств, фермерів, науковців, представників органів влади та громадських організацій. Під час цього потужного форуму відбулося шість тематичних конференцій, прозвучали виступи, лекції, презентації понад 70 доповідачів. Учасники конгресу також змогли познайомитися з не досить відомим ще в нашій країні напрямком природного землеробства – біодинамічним, який представив швейцарський фахівець у цій царині Морріс Мейєр, і побувати на екскурсії на одній з органічних ферм Київщини. 

У рамках конференції пройшла і виставка органічної продукції. Про популярність органічних продуктів у мешканців української столиці говорить вже те, що на виставці побувало понад 3000 відвідувачів. Для споживачів були організовані дегустації представленої продукції, а також лекції, на яких вони могли дізнатися про те, чим органічна продукція відрізняється від звичайної, як її виробляють, навіщо її купувати.  

На відкритті Конгресу виступили Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий, заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Віктор Шуткевич, президент громадської спілки «Органічна Україна» Олена Березовська.

– Органічне виробництво розвивається шаленими темпами, але ми прагнемо, щоб цей процес був більш системним і значно помітнішим усередині країни й поза її межами, – сказав Тарас Кутовий. – Ця галузь одна із найдинамічніших. За п’ять років у нас приріст 90%. Тому ми розробили «органічний» законопроект, який вже підтримав Кабінет Міністрів.

Велику допомогу у розвитку органічного сільського господарства в Україні надає уряд Швейцарії. Вже 15 років у нашій країні діє відповідна програма. Тож багато в органічній галузі зроблено завдяки саме співробітництву з цією країною, методичній, організаційній підтримці з її боку. Учасники конференції раді були дізнатися, що це співробітництво триватиме.

– Уряд Швейцарії ухвалив рішення продовжити цю підтримку до 2018 року в таких напрямках як створення ринку органічної продукції в Україні та підтримка діючого органу сертифікації, – повідомив  заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Віктор Шуткевич. – Ми також вітаємо кроки Міністерства аграрної політики та продовольства України у цьому секторі та готові долучитися до них. Сьогодні існують всі передумови для подальшого зростання органічного сільського господарства України на внутрішньому ринку, а також закріплення України як надійного партнера на зовнішніх ринках органічної продукції.

Важливу для учасників органічного ринку інформацію надала заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова. Вона розповіла про регуляторну політику міністерства в галузі розвитку органічного виробництва, окресливши основні вимоги до обігу та маркування органічної продукції, переваги нового галузевого законопроекту. Вона відзначила, зокрема, що в рамках державної підтримки органічного виробництва у фермерів вже є можливість отримати фінансову підтримку на конкурсних засадах на поворотній основі для проведення сертифікації виробництва органічної продукції (сировини). При цьому за рівних умов фермерські господарства, які подали заяву про перехід на виробництво органічної продукції (сировини), мають перевагу над іншими фермерськими господарствами. Отже, для тих, хто хоче виробляти органічне, зараз слушний момент, щоб на старті свого проекту отримати кошти за цією програмою.

Прозвучали на конгресі й цифри, які підтверджують стрімкий темп розвитку органічного сектору в нашій країні. Так, за даними директора сертифікаційного органу «Органік Стандарт» Сергія Галашевського, в його переліку вже понад 400 операторів органічного ринку. Сертифікаційному органу доводиться розширювати штат своїх інспекторів, щоб задовольнити попит з боку нових підприємств, які починають органічне виробництво. Загалом в Україні зараз органічне сільське господарство ведеться на 410 550 га землі. Порівняно з 2010 роком, цей показник зріс на 35%. Середньостроковим планом пріоритетних дій Уряду до 2020 року передбачається вже до кінця 2017 року збільшення цих площ ще на 10%, до 450 тис. га.

Активна робота під час конгресу йшла на кількох сесіях, що проходили паралельно. На одній із них обговорювалися питання виробництва органічної продукції та її якості. Цікаву доповідь тут зробив генеральний директор ПП «Агроекологія» Гліб Лук’яненко. Гліб Віталійович плідно розвиває тему кооперації. Перші такі спільні проекти почав втілювати засновник підприємства Семен Свиридонович Антонець. Вони стосуються співпраці з представниками науки в галузі створення нової техніки для органічного виробництва. Гліб Віталійович започаткував кілька спільних проектів із переробними й торгівельними підприємствами. Своїм досвідом він поділився з колегами, представивши доповідь «Кооперація в органічній сфері, на прикладі ПП «Агроекологія». 

Генеральний директор «Агроекології» насамперед зупинився на тих обмеженнях, з якими вимушені стикатися органічні виробники. Серед них – лімітовані фінансові можливості, дефіцит кваліфікованих кадрів, складнощі, які виникають під час пошуку та спілкування з потенційними іноземними партнерами, низька конкурентоспроможність на ринку малих товарних партій, великий час повернення інвестицій при залученні нових земельних ділянок, слабкий рівень маркетингу, непрозора конкуренція на земельному ринку. Ці обмеження можуть призводити до уповільнення темпів розвитку, застосування застарілих технологій, сортів рослин, зниження якості продукції, втрати конкурентоспроможності на земельному ринку, вимушеного продажу продукції посередникам за зниженою ціною, і як результат – до недоотримання прибутку. 

Є кілька шляхів подолання згаданих обмежень. Проте, Гліб Віталійович особливо акцентував на одному з них: створенні продукції з доданою вартістю. Та, якщо для одного підприємства, особливо – невеликого, створення такої продукції пов’язане з додатковими затратами фінансів, часу, пошуком відповідних спеціалістів тощо, то співпраця кількох підприємств, тобто, кооперація, дозволяє це робити без зайвих зусиль і з вигодою для кожного з них. При цьому кооперація дає наступні переваги: можливість формування великих партій продукції, вихід на експортні ринки, виробництво продукту з максимальною доданою вартістю, підвищення контролю якості та гарантій безпечності продукту, залучення передових технологій та найкращих фахівців тощо. 

Щоб запустити такий спільний проект, необхідна, насамперед, людина, яка стане його ініціатором (координатором), спільні цінності учасників співпраці, взаємна довіра та повага між ними, чітке усвідомлення вигоди кожного учасника, зосередженість на основних процесах своєї частини співпраці, зацікавленість у високому кінцевому результаті для всіх партнерів. За словами Гліба Лук’яненка, кооперація розвиває нову парадигму економічного мислення. Якщо зазвичай виробники дивляться одне на одного як на конкурентів, то в даному випадку вони стають союзниками. Відповідно, суперництво за формулою «виграв – програв» перетворюється на співпрацю за формулою «виграв – виграв». При цьому партнери сприяють розвитку бізнесу одне одного. Зрештою, проявляється синергічний ефект, коли результат перевершує вкладені зусилля й ресурси.

– Це той випадок, коли один додати один – буде більше двох, – стверджує Гліб Віталійович.

Доповідач навів ряд прикладів успішної співпраці, які реалізує ПП «Агроекологія». Це й виробництво високоякісної яловичини абердин-ангуської худоби, де спільно з м’ясокомбінатом та елітним магазином реалізований весь ланцюг від вирощування бичків на фермі до продажу продукції кінцевому споживачеві. Це й подібні проекти з виробництва хлібобулочних виробів, граноли, копченостей, круп, меду. Розповів керівник підприємства і про співпрацю з наукою, що триває. Тож усі принципи, про які говорив Гліб Лук’яненко в своїй доповіді, відпрацьовуються на практиці, і їх ефективність уже доведено. Отже, ПП «Агроекологія» відкрите для взаємовигідного партнерства.

Слід зазначити, що наше підприємство одним із перших в Україні почало працювати на засадах кооперації в органічному секторі. Отже, новаторський підхід, що протягом багатьох років вирізняє «Агроекологію» та її керівників, спрацював і цього разу. Тому й колеги, що були присутні на конгресі, із цікавістю сприйняли інформацію, надану генеральним директором підприємства.     

…Швидко пролетіли три дні органічного форуму. Кожному з учасників вони принесли щось своє – знання, знайомства, партнерські стосунки. А головне – бачення процесів, що відбуваються зараз в органічному секторі України та світу, розуміння напрямку, в якому необхідно рухатися далі.

– Цей Конгрес є поєднанням різних форматів для повного розуміння стану органічного ринку, – висловила загальну думку президент громадської спілки «Органічна Україна» Олена Березовська. – Тут гармонійно співіснують різні формати, теми, інтереси – це віддзеркалення нинішнього стану органічного руху в Україні. Запит на органічну продукцію невпинно зростає, дрібні й великі фермери долучаються до органічного сектору – все відбувається, змінюється дуже-дуже швидко.

Що ж, «Агроекологія» йде в ногу з цими змінами, навіть більше – надихає інших переходити на органічні рейки, брати участь у органічному виробництві, розвивати партнерські стосунки. І все це – частина великої роботи для поліпшення життя людей, яка триває й знаходить все більше прихильників у нашій країні.

Олександр Фесенко, економіст

 


Повернутись до списку новин
Генеральний директор ПП «Агроекологія» Гліб Лук’яненко розповідає про досвід кооперації підприємства

Генеральний директор ПП «Агроекологія» Гліб Лук’яненко розповідає про досвід кооперації підприємства


Новини

18.02.20

Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективи

З 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.

12.02.20

Роздоюванню первісток – особлива увага

Одним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.

26.01.20

Сторінками книги – до країни Органіки

У рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»

14.01.20

Комфорт для первісток

На МТФ №2 запрацював новий корівник